Zwangerschapscursussen

Je zwangerschap is een bijzondere periode waarin er veel verandert in je lijf en leven. In de yogalessen staan we hierbij stil en is er aandacht voor de ontspanning en bewustwording van jou als aanstaande moeder. Een moment waarin je niets moet en niets hoeft. Zo kun je je voorbereiden op een zo ontspannen mogelijke bevalling. Dit bereiken we door houdingen uit de hatha yoga, ademoefeningen en ontspanningsoefeningen / meditatie.

Tijdens de lessen oefenen en/of bespreken we:

– ademtechnieken;

– perstechnieken;

– het belang van een goede houding;

– bevallingshoudingen;

– contact maken met je baby;

– leren omgaan met pijn en angst;

– leren omgaan met spanning;

– ontspanningsoefeningen;

– massageoefeningen;

 

Daarnaast besteden we tijdens de lessen ook aandacht aan ontzwangeren en oefeningen voor direct na de bevalling. We gaan in op kunstverlossingen en geven je technieken mee die je kunt toepassen.

Partnerles

Alle cursussen zijn inclusief één partnerles. In de partnerles leert de partner zijn vrouw tijdens de zwangerschap en vooral ook tijdens de bevalling te begeleiden, te observeren en situaties te herkennen. Hij weet wat hem te wachten staat en kan adequaat optreden als dit nodig is. We bespreken en oefenen technieken die jullie samen tijdens de bevalling kunnen toepassen. Ook besteden we aandacht aan massagetechnieken. Het is overigens geen “hijg en pufles”.

Na de bevalling
Er is een terugkomles rond de zesde week na de bevalling. Tijdens de terugkomles wisselen we bevallingservaringen uit. Ook nemen we de tijd om enkele oefeningen te doen. Baby’s zijn van harte welkom bij de terugkomles.

 

Cursus 1/2019 ENG

Dag: woensdagavond

Datum: 9 januari - 20 februari 2019 (partnerles op 13 februari 2019)  

Tijd: 19:00 – 20:15

Docent: Katri

Investering: 125 euro (incl. A4 met ademoefeningen)

 

Cursus 2/2019

Dag: woensdagavond

Datum: 27 februari - 10 april 2019 (partnerles op 3 april 2019) 

Tijd: 19:00 – 20:15 

Docent: Jildou

Investering: 125 euro (incl. A4 met ademoefeningen)

 

Uitgebreide omschrijving van onze lessen. 

les 1 houding 

De banden om de gewrichten heen worden tijdens de zwangerschap weker en slapper en er komt extra gewicht aan de voorzijde van het lichaam; je veranderende lijf vraagt erom extra aandacht te hebben voor je houding. Hoe ga je liggen, staan of zitten met zo min mogelijk belasting op je rug.

les 2 ademhaling

In je veranderende lijf lijkt het steeds moeilijker te worden om diep in de buik te ademen. Toch is het van belang diep te ademen, hiermee wordt ruimte gecreëerd voor je baby en de organen in je buik. Ook tijdens de bevalling helpt een bewuste adem; meer zuurstof, meer ontspanning en dus ontsluiting. Hiertoe oefenen we in de les verschillende ademtechnieken.

les 3 bewustzijn in het bekken

Tijdens de zwangerschap is het bekkengebied de plek waar alle fysieke verandering plaatsvindt. We begeleiden je bij de groeiende bewustwording van dit gebied zodat je het als het ware beheerst; je voelt wanneer het gespannen en ontspannen is, je voelt waar de verschillende spieren zich bevinden en hoe deze aan te spannen en je kunt bewust je adem in dit gebied beheersen.

les 4 visualisatie

Omtrent de bevalling hebben veel vrouwen last van zorgen, angsten en onzekerheden. Dit brengt spanning met zich mee terwijl ontspanning essentieel is voor een vorderende bevalling. Ter voorbereiding kan er gebruik gemaakt worden van visualisatie welke we in de les oefenen. 

les 5 richten van aandacht

Het richten van je aandacht en concentratie staat iedere les centraal. In deze les gaan we hier nog dieper op in, want ook tijdens de bevalling is concentratie van groot belang, zodat je je aandacht richt en gericht houdt op het geboorteproces dat in je bekken plaats vindt.Als middel om de concentratie te richten gebruiken we o.a. de adem. Al ademend blijf je ondanks de pijn van de weeën geconcentreerd ruimte maken.

les 6 partnerles

Tijdens de partnerles komt je partner of iemand anders die je bij de bevalling wenst aanwezig te hebben mee. We nemen je partner mee in wat we tijdens de lessen gedaan hebben. Zij weten zo wat jouw aandacht is tijdens de bevalling en wat er van hen wordt verwacht… namelijk het bewaken dat jij volledig in jezelf kan zijn en je kan richten op de komst van de baby. Tijdens deze lessen worden oa. ademhaling, verloop van de verschillende fasen van de bevalling, massage

les 7 tijdens en na de bevalling

We gaan dieper in hoe een bevalling in Nederland gaat en welke keuzes heb je? Welke oefeningen kan je doen in de eerste weken na de bevalling? We nemen je mee in de zachte oefeningen die vooral zijn gericht op het langzaam versterken van je onderlichaam. Het blijft van belang, net als in je zwangerschap, om naar de signalen van je lichaam te blijven luisteren. 

les 8 terugkomles met baby

Tijdens de terugkom les, kom je met samen met de baby. Er is ruimte om elkaars ervaringen te delen en lichte yogaoefeningen.

 

Aanmelden: Je kunt beginnen met de cursus als je rond de 26 weken zwanger bent. We adviseren je om je tijdig aan te melden, bij voorkeur niet later dan een maand voor de gewenste startdatum. Als je later bent, kun je natuurlijk altijd even informeren of er nog een plek is. Om je aan te melden voor deze cursus stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak het cursusbedrag over op banknr NL32INGB0005279736 t.n.v. Yoganesa Rotterdam.

 

Message from Katri:

Being pregnant myself I realized how important is regular yoga practice. Good focus, breath and body awareness helped me enormously to remember childbirth of my son Ksawery Jakub, as a wonderful experience. Following prenatal classes myself I realized that when the course is finished you may miss the regular practice.


It is a reason I've prepare for you prenatal yoga online class, which you can do at home after the course will finish. It is 45 min of gentle yoga, breathing and meditation, which can help you to prepare for easy childbirth. Watch first little tutorial :)

 

 

Sign up for our free newsletter